Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Kapıdağ Avcılar Derneği: Kapıdağ gibi bir doğa cenneti Türkiye'de yok”

Kapıdağ Avcılar Derneği:  Kapıdağ gibi bir doğa cenneti Türkiye

SÖYLEŞİ: Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN

SÖYLEŞİ:
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN
Bugünkü konuklarımız Kapıdağ Atıcılar ve Avcılar Derneği Başkanı Erdoğan Durak ile derneğin muhasip üyesi Nejat Yayla. 1992 yılında kurulup hâlen 300 üyesi bulunan derneğin iki yöneticisiyle sizler için Kapıdağ’ı ve avcılığı konuştuk.
X X X
*Derneğin amacını öğrenebilir miyiz?
- Öncelikli amacımız, üyelerimiz arasında birlik ve beraberliği sağlayıp geliştirmektir. Tabii ki, doğal yaşamı korumak da öncelikli görevlerimiz arasında yer alıyor.
*Hâlen, Kapıdağ’daki hayvan popülasyonu hakkında bilgi verir misiniz?
- Kapıdağ’da av hayvanları çok kıt. Bol bol domuz var. Eğer bir yıl domuz avlamayalım, domuzlar, açlıktan Erdek’in içine dek inip çöp bidonlarını karıştırmaya başlar. Çünkü domuzlar, bir batında 7-8 yavru yapabiliyor. Kapıdağ’da ayrıca tavşan ve çulluk da bulunuyor. Zaman zaman sülün salınıyor. Kapıdağ, aynı zamanda geyik, karaca ve sülün yetiştirme sahasıdır. Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bu av sahalarını yılda bir kez belirliyor.
*Avcılık, bilinçli yapılıyor mu?
- Eski yıllara göre şimdi daha bilinçli yapılıyor. Üyelerimiz olan avcılar, daha bilinçli. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce açılan kurslara katılıp “Avcı Eğitim Sertifikası” almayanlara, kesinlikle avlanma izni verilmiyor.
*Avlanmanın ayrıca parasal bedeli var mı?
-Olmaz mı? Bir avcı, her yıl Vergi Dairesi’ne 155 TL vergi ödediği gibi yine her yıl, 90 TL de “av pulu” parası veriyor. Tabii, bu paralar her yıl artıyor. Her avcı, devletin vergi mükellefi ama avcılık, köylüye serbest. Yani ortada çifte standart var. Sözün kısası avcılık aktif bir spor dalı ama aynı zamanda da sıkıntılı bir uğraş.
*Kapıdağ’ı nasıl değer lendiri yorsunuz?
-Tek sözcükle “mükemmel”… Tam bir doğa cenneti. Avcılık için ülkemizde birçok yere gittik. Kapıdağ gibi yer yok.
*Kapıdağ, Erdek turizmine ne katıyor?
-Yıllardır hiçbir şey! Kapıdağ’ı, Erdek turizmine kazandırmak için konuya ciddi bir şekilde eğilmek ve projeler üretmek gerekir. Öyle, Kapıdağ’a motosiklet turları düzenlemekle bu iş olmaz. Kapıdağ’da aynı zamanda bir tarih yatıyor. Ancak Kapıdağ’ın birçok yolu, bizzat Orman İşletme Müdürlüğü’nün kepçeleriyle kapatılıyor. Kapıdağ’ın eşsiz bir şelâlesi var ama yolu yok. Sadece patika yoluyla ulaşabiliyorsunuz. İşte, tarihi Kirazlı Manastırı! Her geçen gün talan ediliyor ve gözlerimizin önünde eriyip gidiyor. Kimsenin de umurunda değil. Kapıdağ’da tarih yok ediliyor. Vatandaşlar, şekilli bir taş görmesin, hemen kaldırıp götürüyor. Kapıdağ’da hemen çözülmesi gereken ilk sorun, ulaşım. Kapıdağ’a hemen bir çevre yolu gerekli.
*Kapıdağ için başka ne yapılmalı?
-Yerel yönetimlere büyük işler düşüyor, bizce. Yollar yapılmalı, dere ıslahları gerçekleştirilmeli, turizm sezonunda buraya turlar düzenlenerek, tanıtımı sağlanmalı. Tabii ki, Kapıdağ’ın bakirliğinin bozulmamasına da özen gösterilerek…
*Derneğinizin yönetiminde kimler görev yapıyor?
-Başkanlık görevini Erdoğan Durak’ın yürüttüğü derneğimizde başkan yardımcılığı görevinde Fatih Özalanyalı, idare amirliği görevinde Kemal Kayan, veznedarlıkta Hakan Eşkin, muhasiplik görevinde Nejat Yayla bulunuyor. Av kaptanlığını Can Ozan İpekçi yürütürken, Zafer Sert ise üyelik görevini üstleniyor.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı